Kysymyksiä ja vastauksia

Palvelut
Palveluiden käyttöönotto
 • Palvelut kuituliittymään tilataan suoraan palveluntarjoajalta. Palveluita avoimeen valokuituverkkoomme tarjoavat tällä hetkellä meidän lisäksemme, Elisa, Kuuskaista, Dynamo Net ja JNT.
 • Muille operaattoreille tehdyt palvelutilaukset tulevat meille automaattisesti, jonka jälkeen asentajamme on sinuun yhteydessä ja sopii kanssasi asennusajan.
Kuukausimaksut
 • Kuukausimaksuja (palvelumaksut ja Sunetin verkkomaksu) veloitetaan vain käytössä olevasta liittymästä. Mikäli valokuidun kautta ei ole käytössä mitään palveluita, ei myöskään verkkomaksua tarvitse maksaa. Verkkomaksu tulee maksettavaksi siinä vaiheessa kun liittymä aktivoidaan käyttöön.
Sunetin kaapelit
Olen aloittamassa kaivuutyöt verkkonne alueella. Mistä saan tietoa kaapeleidenne sijainnista?
Kaivuutyöt omalla tontilla
 • Kaapelinäytön voi tilata kuka tahansa. Jos teet kaivuutyötä verkkomme alueella tai jopa omalla tontillasi, voit tilata Sunetilta kaapelinäytön. Kaapeleiden sijainti pystytään tarkistamaan kaapelitutkalla. Näyttö on maksuton, kun tilaus tehdään kolme työpäivää ennen näyttöä.
Käytännön vinkit
Mitä teen, kun olen kiinnostunut kuituliittymästä?
 • Ole meihin rohkeasti yhteydessä! Olemme yhteydessä sinuun toivomallasi tavalla mahdollisimman pian.
Internet myös ulkorakennukseen?
 • Kotitalouteen tuleva valokuituliittymä voidaan jakaa myös muihin talouden kiinteistöihin. Kiinteistöjen välimatkasta riippuen voidaan käyttää joko langatonta tekniikkaa, lähiverkkokaapelointia (max. 100 m) tai valokuitua rakennusten välillä.
Johtojen irrottaminen laitteista
 • Johtojen irrottaminen laitteista on suositeltavaa aina, kun ukkosta on ilmassa. Älä kuitenkaan irrota keltaista välikuitujohtoa, jota pitkin ukkonen ei voi tulla. Keltaisen johdon irrottaminen voi aiheuttaa ongelmia yhteyksissä. Kaikki muut johdot voit irrottaa (sähkö- ja ethernet-kaapelit). On kuitenkin hyvä jotenkin merkata, mistä kaapelit on irroitettu, jotta niiden takaisinkytkentä olisi helpompaa. Väärin kytketyt laitteet ovat kesäisin usein syynä Internetin toimimattomuuteen.
Asun kaukana keskustasta ja nykyinen Internet-yhteyteni ei toimi lähelläkään tilattua nopeutta. Onko tilanne sama valokuidun kautta?
 • Valokuidussa nopeus ei ole riippuvainen sijainnista. Liittymä toimii yhtä hyvin niin kaupungissa kuin syrjäisemmilläkin alueilla. Asiakas saa sijainnista riippumatta juuri sen nopeuden mitä on tilannut.
Verkkoon kytkettävissä olevat laitteet
 • Verkkoon liitettävien laitteiden määrä on lähes rajaton ja niitä tulee jatkuvasti lisää. Älypuhelimet ja tabletit saat kotona verkkoon WLAN-yhteyden kautta. Uudet televisiot on myös usein mahdollista kytkeä verkkoon, jolloin saat lisää palveluita suoraan television ruudulle. Langaton verkkotulostin on helppo jakaa kaikkien kodin käyttäjien kesken. Kameroiden avulla lisäät talosi turvaa.
Sisäverkkokaapelointi vs. langaton sisäverkko
 • WLAN-yhteydet toimivat pääsääntöisesti hyvin talon sisällä. Kuitenkaan ei kannata tuudittautua siihen, että pelkästään langaton yhteys riittäisi. Langaton yhteys on aina herkempi häiriöille ja se on usein jonkin verran hitaampi. Langattoman verkon nopeuteen vaikuttavat etäisyyden lisäksi esim. seinien materiaalit ja muut esteet. Verkkokaapeloinnilla saadaan sama nopeus jokaiseen talon nurkkaan ilman häiriöitä.
Mikä on kuitumuunnin?
 • Kuitumuunnin asennetaan välikuitukaapelilla sisäpäätekotelon perään, ja se muuntaa kuidun kautta tulevan valon tietokoneiden ymmärtämäksi signaaliksi. Kuitumuuntimesta saa verkkokaapelilla yhteyden esim. yhteen tietokoneeseen, mutta sen perään voi verkkokaapelilla liittää myös langattoman tukiaseman, josta yhteyden saa useammalle laitteelle.
Virustorjunta
 • Virukset ja muut haittaohjelmat eivät ole riippuvaisia siitä, miten koneesi on yhteydessä Internetiin. Tarvitset virustorjuntaa siis myös valokuituliittymässäsi. Jokaisessa tietokoneessa tulee aina olla asennettuna ajantasainen virustorjunta- ja palomuuriohjelmisto.

Toiminta-alue

Näillä alueilla on jo valokuitua

Sunet eli Suupohjan Seutuverkko Oy on Kauhajoen, Teuvan, Karvian, Isojoen, Karijoen, Kurikan ja Siikaisten omistama yritys, joka rakentaa avointa tietoliikenneverkkoa Suupohjassa ja Pohjois-Satakunnassa koteihin ja yrityksiin saakka.

Yhteydenottopyyntö

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.