Ukkonen

Kesäsäiden lämmetessä ukkonen on yksi suurimmista uhkista kodin laitteille.

Säänvaihtelut voivat toisinaan olla äkillisiäkin ja ukkonen iskeä jopa odottamatta. Usein kuitenkin säätiedot antavat osviittaa mahdollisista rajuilmoista, jolloin myös ukkoseen voit varautua ennalta tekemällä tarvittavat toimenpiteet. Muista, että takuu ei korvaa ukkosen hajottamia laitteita.

Ota talteen vinkit ukkosen varalle:

 • Useammankin kilometrin päähän iskevä salama voi rikkoa kotisi laitteita, kuten tietokoneen, television, reitittimen ja kuitumuuntimen.
 • Irrota sähkölaitteet ja kaapelit seinästä. Pelkkä laitteiden sammuttaminen ei suojaa virtapiikkien aiheuttamilta vaurioilta. Älä kuitenkaan irrota kuitumuuntimeen tulevaa keltaista välikuitujohtoa, sitä pitkin ukkonen ei voi tulla. Mikäli olet epävarma johtojen takaisinkytkennästä, merkitse jollain tavalla mistä olet johdot ottanut, esimerkiksi teipein. Tämä helpottaa takaisinkytkentää ukkosen jälkeen.
 • Myös rajuilmojen aiheuttamat vauriot, kuten puun kaatuminen sähkölinjalle voi kantautua kotisi laitteisiin aiheuttaen niihin vaurioita. Eli, vaikka ukkonen ei olisi suoraan päälläsi, suojaustoimenpiteet kannattaa silti tehdä.
 • Ylijännitesuoja on hyvä varotoimenpide turvaamaan äkillisiltä virtapiikkien aiheuttamilta hajoamisilta, mutta muista, että aina sekään ei riitä suojaamaan vaurioilta silloin, kun ukkonen iskee voimakkaasti lähelle. Ukonilman ollessa hyvin lähellä kannattaa kaikki laitteet, ylijännitesuoja mukaan lukien irrottaa verkosta.
 • Mikäli laitteesi tarvitsevat virtaa myös ukkosien aikaan, kannattaa varautua esimerkiksi varavirtalähtein.
 • Jos poistut kotoa pidemmäksi aikaa, huomioi äkillisien säänmuutoksien mahdollisuudet ja irrota laitteet seinästä matkasi ajaksi.

Mikäli netti ei toimi ukkosen jälkeen:

 • Tarkista huolto- ja häiriötiedotteet
 • Käynnistä laitteesi uudelleen.
 • Mikäli käytössäsi on reititin, eikä netti uudelleenkäynnistyksestä huolimatta toimi, testaa toimiiko netti kaapelilla suoraan kuitumuuntimesta. Tähän voit suoraan kytkeä esimerkiksi kannettavan tietokoneen tai muun kaapelilla nettiin kytkettävissä olevan laitteen.
 • Tarvittaessa käynnistä myös kuitumuunnin uudelleen.
 • Mikäli netti toimii suoraan kuitumuuntimesta, on vika todennäköisesti reitittimessäsi. Takuu ei korvaa ukkosen aiheuttamia laitevaurioita. Uuden laitteen voit hankkia kauttamme, ole tällöin yhteydessä meihin.
 • Mikäli netti ei toimi suoraan kuitumuuntimestakaan, ole yhteydessä meihin.

Sunet TV ei toimi:

 • Varmista toimiiko netti. Katso yllä olevat vinkit.
 • Käynnistä TV-boksi uudelleen.
 • Mikäli TV-boksi ei reagoi, tai kanavia ei löydy uudelleenkäynnistyksestä huolimatta, ole yhteydessä meihin.

Mikäli tarvitset edellä mainituissa toimenpiteissä apua, voit olla yhteydessä meihin suoraan.

Yhteydenottopyyntö

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.